неділю, 7 червня 2015 р.

Похідні біткона


Відкритий до загального доступу програмний код біткоїну і технологія його видобутку стала базою для появи величезної родини криптовалюти. Кожна цифрова валюта, має у своїй основі програмний код біткоїна та зветься Форком (fork- відгалуження, вилка). Різниться тільки функціональність - зручність у швидких розрахунках, обмеженість пропозиції, інвестиційний інструмент, висока технологічність.
Найпершим форком став Namecoin (NMC) і на його основі була заснована непідконтрольна уряду США альтернативна система доменних імен DNS.
Найуспішнішим із форків став - Лайткоін (LТС), заснований на алгоритмі хешування (Scrypt), біткоїн заснований на SHA-256. З більш швидким підтвердженням і меншим займаним обсягом.
Друге місце в ранзі форків дісталося - Догекойну (DOGE). До його переваг відносяться - мізерний розмір комісії і висока швидкість підтвердження транзакцій. Ці валюти можна добувати спільно і одночасно без перехрещення потужностей, хоча використовуються однорідні машинні ресурси.
Криптовалюта - Піркойн (PPC SHA-256) і Новакойн (NVC- Scrypt) похідні технології Proof-Of-Work и Proof-Of-Stake (PoS).
Nextcoin (NXT) не є форком біткоїна хоча є похідним Proof-Of-Stake, його код написаний на Java. NXT ідеально підходить для діяльності всіляких сервісів і додатків.
Дарккойн (DRK), використовує вже іншу технологію - алгоритм хешування X11, і вже існують X13 X15 і зі своїми монетами. Це коктейль з 11 криптографічних алгоритмів, з різними математичними моделями. Абсолютно не вимогливий до обчислювальних ресурсів, для його видобутку використовуються тільки відеокарти, в більшості випадків, і процесори. DRK володіє практично повною анонімністю і миттєвим підтвердженням транзакції, його не тільки майнять а й отримують через утримання ключових вузлів мережі.
Розробники відкрили масу різних нових алгоритмів майнінгу - N-Scrypt, SHA3 (Keccak), Scrypt-Джейн, Groestl, CryptoNote дає широко відомий Monero. До переваг CryptoNote відносять можливість видобутку криптовалюти на домашніх ПК. Кількість форків перевищила дві тисячі і постійно з'являються нові, серед них є створені задля злочину і заради жарту. Проте батько сімейства - біткоїн, залишається як найбільш затребуваною так і найдорожчою криптовалютою.