середу, 24 червня 2015 р.

Біткоїн та його добуток


Складність добутку  біткоїна зростає бо все більше зусиль витрачається на майнінг - все більше і більше потужностей вступають у гру. Спочатку для майнінгу вистачало простого домашнього комп'ютера, потім «цифрові шахтарі» перейшли до розрахунку на топових ігрових відеокартах, а потім і зовсім до спеціалізованих пристроїв для майнінгу. Спочатку це були просто перепрограмовані чіпи, а потім у використання увійшли ASIC, інтегральні схеми спеціального призначення, що відрізняються високою швидкістю розрахунку хешів і низьким енергоспоживанням.
Для прикладу, потужність однієї відеокарти Radeon HD 7990 (рішення від Nvidia не підходять для процесу майнінгу) становить 1,2 гігахеша в секунду при споживанні в кілька сотень ват, а сучасна система ASIC-Red Fury вартістю 125 доларів генерує вже 2,5 гігахеша в секунду при споживанні 2,5 вата. Майнінгом без використання ASIC вже майже ніхто не займається, тому що це комерційно невигідно.

Після покупки заліза бізнес майнінгу фактично полягає у витраті електрики в обмін на біткоїни (рахунки за інтернет в даному випадку зовсім невеликі, так як для роботи достатньо мінімальної швидкості - аби підключення залишалося стабільним). Вартість видобутку одного біткоїна може становити 20$, так і 2000$, залежно від використовуваного обладнання і тарифів. У 2011 році покупка топової ігровий відеокарти для майнінгу окупалася приблизно за два тижні, однак зі зростанням складності розрахунку добувати біткоіни поодинці ставало все більш накладно.
Тому майнери почали збиратися в пули, що поєднують кілька десятків, сотень або тисяч «шахтарів» в єдине ланку: в разі успішного знаходження блоку кожен з них отримує свою частку відповідно до розміру внеску в спільну справу. Система бачить пул як одного майнера, що виробляє сотні гігахешей в секунду, однак на практиці він представляє з себе головний сервер, що роздає завдання майнерам, включеним до його пул. На відміну від соло-майнінгу, майнінг всередині пулу швидше приносить кошти, однак робить це маленькими порціями.
В останні місяці в ЗМІ все частіше почали з'являтися історії про унікальні біткоїн-ферми, найбільша з яких розташована в Гонконзі. 25 листопада 2014 року там була задіяна фабрика з рідинним охолодженням, потужність якої склала 4% від всієї потужності в мережі - 35 терахешей в секунду. Вона виробляє близько 26 біткоіни на добу, що на момент становить десятки тисяч доларів. А в квітні 2013 Лабораторія Касперського повідомила про виявлення трояна, який перетворює комп'ютери користувачів в біткоіни-ферми без їх відома.
Нагорода за створення нового блоку зменшується кожні чотири роки: ще на початку 2013 вона становила 50 біткоїнів, зараз зменшилася до 25, а до 2017 впаде до 12,5.