четвер, 2 липня 2015 р.

Греки та біткоїн


Починаючи з кінця минулого тижня, новини з Греції оновлюються практично щогодини. Після провалу переговорів з міжнародними кредиторами, відмови 30 червня 2015 виплатити 1550000000 євро боргу МВФ і закінчення фінансової допомоги з Брюсселя, Афіни, будучи вже фактичним банкрутом, залишаються всього на один крок до офіційного стану дефолту. Повномасштабній банківській кризі в Греції (закриття банків, контроль капіталів, ліміт на зняття готівки в 60 євро) змушує греків гарячково шукати рішення для збереження своїх активів. У страху і відчаї багато хто звертається до  біткоїну, попит на який в Греції в ці дні значно підвищився.
За даними CNN, біржі купівлі-продажу біткоїна в Європі відзначають збільшення кількості реєстрацій з Греції в 10 разів. В рамках самої Греції число біткоїн-транзакцій зросло на 80%, порівняно з тим, що спостерігалося до того, як банківська криза в Греції поставила під загрозу абсолютно всі заощадження жителів країни.
Слід нагадати, що не в перший раз банківська криза викликає панічну втечу в біткоїни. Так, навесні 2013 року - під час краху кіпрської фінансової піраміди - попит на біткоїни також значно зріс. Тоді через дії бажаючих врятувати свої гроші кіпріотів і маючих там активи іноземців біткоїн подорожчав майже в 3 рази. Тим не менш, за цим послідував різкий спад курсу крипто-валюти.
З моменту своєї появи біткоїн пройшов шлях від реальної альтернативи існуючим валютам до часто атакованого засобу платежу. Так, на біткоїни постійно сиплються звинувачення у спрощенні розрахунків по кримінальним операціями: торгівлі наркотиками (історія з онлайн-платформою «Шовковий шлях»), ухиленні від сплати податків, фінансуванні тероризму та т.п. У зв'язку з цим, біткоїн-угоди в багатьох країнах знаходяться під посиленим контролем. Крім цього, біткоїн - вкрай не стабільний інструмент: його курс сильно хитається і торгується час від часу від 200 до 1000 доларів США за 1 біткоїн. Хакерські атаки на та банкрутства біткоїн-бірж є регулярністю.
Незважаючи на всі негативні якості, якими володіє біткоїн, греки, боячись, що банківська криза в Греції знищить їх накопичення, і забуваючи, що страх - поганий порадник, ризикують спробувати щастя з крипто-валютою.