вівторок, 14 липня 2015 р.

Китайські біткоїн-біржі: Швидше лайткоїн, ніж фондовий ринок



Літо поточного року стало досить багатим на події, які безпосередньо впливають на курс біткоїна. Спочатку ми стали свідками драматичних подій в Греції, які хай і не прямо, але побічно підстьобнули інтерес до криптовалюти, потім досить незрозуміле імпульсне зростання в лайткоїна, яке не могло пройти і повз біткоїну, а зараз ми бачимо, що корекція на китайському фондовому ринку сприяє підвищенню обсягів торгів у криптовалюті.
Інтерес з боку китайських гравців здатний розгойдати абсолютно будь-яку індустрію або сферу, зараз ми, цілком імовірно, бачимо підвищення інтересу до криптовалюти. 
За останні кілька днів учасники кріптовалютних ринків стали свідками зростання курсової вартості, обсягів і підвищеної волатильності у лайткоїна. Минулого тижня підвищилися обсяги по всім парам у складі лайткоїна: на 79% в парі з біткоїном, на 88% в парі з доларом і на 90% по відношенню до євро і юаню.
Основний приплив ліквідності на майданчики лайткоїна йшов з китайських ринків, і журналісти Bitcoin Magazine звернулися безпосередньо до представників найбільших китайських біткоїн-бірж, щоб дізнатися їхню думку про ситуацію.
Як стало відомо, однією з основних причин зльоту курсу лайткоіна та обсягів торгів біткоїну на китайських біржах в цей уїкенд могла стати діяльність місцевого хайпа, у розпорядженні якого опинилася п'ята частина всіх існуючих лайткоїнів.
Генеральний директор пекінської біржі Huobi Леон Лі повідомив Bitcoin Magazine, що біржа прийняла всі необхідні заходи для протидії застосуванню будь-яких маніпуляцій і пампів на ринку лайткоїна, яка є звичайною практикою недобросовісних трейдерів, штучно роздуваючих інтерес до активів, які вони купили заздалегідь, з метою потім продати їх погано поінформованим і недосвідченим інвесторам за значно вищою ціною.
П'ятниця - 10 липня була важким торговим днем ​​в Пекіні, в чергу першу, через високу волатильність в курсі лайткоїна. Подібний характер торгів дуже небезпечний для рядових користувачів. 
Зростання вартості лайткоїна стало однією з причин для зростання, в тому числі, і біткоїна. Співвідношення цін між біткоїном і лайткоїном за кілька днів скоротилося приблизно з 1: 200 до 1:30. Багато гравців в момент зміни тренду на лайкоїні почали його продавати і переходити в біткоїни.
Враховуючи потрясіння, які супроводжують фондовий ринок Китаю протягом останніх декількох тижнів, напрошується думка, що зростання вартості біткоїна являє собою прямий наслідок цієї події. Китайські біржі, дійсно, підтверджують, що обсяг торгів у біткоїнах зростає. Джек Лью, глава міжнародного підрозділу OKCoin повідомив Bitcoin Magazine, що вони відзначили 50% зростання обсягів торгів минулого місяця.
Однак представники всіх трьох найбільших китайських кріптовалютних бірж заявили, що проблеми на фондовому ринку - це не єдина причина підвищення обсягів торгів, так як вони стали збільшуватися ще близько місяця тому. Грег Вольфсон, директор з розвитку бізнесу в BTCChina, пояснив Bitcoin Magazine:
Ми спостерігали стійке зростання обсягів торгів, яке розпочався близько трьох тижнів тому і приблизно збіглося з часом референдуму в Греції, що може бути викликано спробою інвесторів піти від макроекономічної нестабільності в Європі.
Насправді в Китаї немає ніякої валютної кризи. Ми просто бачимо логічну корекцію на фондовому ринку, біткоїн до цього ніякого відношення не має. Поточний обсяг біткоїна в обігу - це дрібниця в порівнянні з фондовим ринком Китаю. Корекція викликана надлишком маржинальних позицій і приходом великої кількості недосвідчених гравців, а біткоїни ніякого відношення до цього не мають.
Генеральний директор Huobi Лі порівняв поточну ситуацію з імпульсним зростанням в кінці 2013 і на початку 2014 року:
Ми спостерігаємо зростання курсу біткоїна, обсяги збільшуються теж, але це досить незначні зміни. Кількість користувачів біткоїна збільшилася майже в два рази в порівнянні з періодом спаду, але ми ще дуже далекі від пікових показників 2013-2014 рр.
Також подейкують, що  наступного серпня, як наслідок переполовинювання нагороди за блок лайткоїна  може чином вплинути на продажі, але ж знову, це явно не перша ознака раптового стрибка минулого тижня. Враховуючи зовнішні умови у вигляді проблем в Греції та розгортання махінацій з лайткоїном, створюються всі передумови для розвитку ідеального шторму навколо біткоїна.