вівторок, 9 червня 2015 р.

Біткоїн і суспільство



Основна проблема, яка перешкоджає просуванню біткоїна не технологічна і не фінансова, це банальні людські дурість і невігластво. Адже щодня можна побачити в мережі  свіжі записи з тупими питаннями написаними буквально під один шаблон - чого це біткоіни, як він діє і на що, а уряд проти, так він не забезпеченний.

Невігластво не повинно виправдовувати непорозуміння роботи ІТ-технології, але будемо чесні - світом керує консорціум дебілів які працюють на жадібних товстосумів і політичних демагогів. Хто ратує за крах біткоїну? Як правило скиглії які не виглядають за межі своєї мушлі - маленького світу і відкидають навіть саму думку про несення особистої відповідальності за своє існування. Вони щасливі поклонятися державі і закону, неважливо наскільки антигуманні б вони були.
Все набагато простіше, головне бажання подібних типів людей - провал біткоїна, просто в їх понятті свобода це страшно, вони просто звикли до управління і командам з боку і іншого і не розуміють і нехочуть. Їх головні життєві гасла - мир у війні, рабство це свобода, щастя в невідомості. Вони покірно оплачують митарські збори, що йдуть на розпалювання військових конфліктів і журяться при вигляді телепередач з гарячих точок, себе то вони вважають прихильниками миру в усьому світі.
Адже якщо є бажання створити новий світ і нове суспільство, вільне від корупції маємо сприймати таких тролів за їхніми заслугами - як неосвічене плем'я пасивних боягузів, що віддають перевагу свободі набите черево і ілюзію безпеки.
Республіка і демократія давно вже померли тихою смертю. Ми живемо в соціумі який стрясають удари бюрократичних і монопольних інтересів. Спроби опору були б практично безнадійними, якби не мережа Інтернету, криптографія і біткоіни. Якщо мало аргументів то можна прочитати виступи видатних політиків, що зневажають закони, патріотів які скуповують нерухомість в зручних країнах і навчають своїх нащадків у престижних закордонних університетах. Але захоплені метушнею у коритця, вони перестали помічати, що з кожною інновацією їх світ повільно вислизає з їхніх жадібних обіймів. Вони втрачають контроль над нашими економічними та комунікаційними зв'язками відступаючи перед цифровим суверенітетом
Битва за біткоіни - це бій за серця і уми не сучасників, а за покоління майбутні. Адже тонкі струмочки обдарованої молоді зливаються в річці Інтернету, знаходячи в віртуалі захист від капіталістичного і політичного гніту. Як і будь-яким великим нововведенням, біткоїну необхідний час для накопичення сил перед вирішальним боєм.
Правда в тому, що біткоїни - це найкраща платіжна система, найкраща форма грошей і найефективніший засіб економічного протистояння з коли-небудь придуманих до цього моменту. Сірість і туман сприйняття з часом розсмокчуться, а час - союзник криптовалюти. Біткоіни шестирічне немовля, що отримало в 2 роки комерційне застосування, потрібно тільки трохи почекати поки малюк подорослішає, змужніє і займе належне місце в сучасному світі.

Блок біткоїна


Галас  здійняв біткоїн-розробник і крипто-експерт Гевін Андресен, в своїй розсилці разробникам він повідомив про наміри переключити свою діяльність з основної версії біткоіну  на нову іменовану Bitcoin-XT, в тому випадку якщо світове співтовариство розробників не зможе домовитися з приводу негайного збільшення граничного розміру розрахунку блоку біткоїна. Інакше кажучи батько біткоїну погрожує залишити своє творіння і переключитися на розробку форку. який являє собою патч поверх ядра біткоїна, його створив Майк Хірн, розробник Bitcoinj і Lighthouse, затятий прихильник збільшення розміру блоку біткоїна. За заявами самого Хірна розмір блоку біткоїну слід збільшувати на 40% в рік в автоматичному режимі, ту ж позицію зайняв і Гевін Андресен.
Дебати з приводу збільшення граничного розміру блоку велися кілька років. На зорі біткоїна Сатоши Накамото  ввів обмеження в 1 мегабайт, як захист проти спаму. На даний момент частина розробників і біткойнеров вважають обмеження на розмір блоку необхідною і достатньою умовою, визначальним фактором децентралізованої мережі і стимулюючих майніг. Але питання за розміром блоку залишається відкритим.
Андресен стоїть на позиції едінократно збільшення розміру блоків біткоіни в 20 разів, але його не підтримує 80% розробників Bitcoin, обгрунтовуючи це тим, що перегони за кількістю транзакцій призведуть до децентралізації системи. Збільшення розмірів блоку цілком може призвести до тієї ситуації коли біткоїн просто не буде міститися на ПК і будуть задіяні централізовані сервери для зберігання. У цій стуаціі тільки великі компанії на кшталт Circleг і Coinbase можуть собі дозволити вертіти ці обсяги. Збільшені блоки загальмують транзакції і знизять швидкість майнінгу.

Інакше кажучи майнінг, сервіси та вузли виявляться сконцентровані в руках маленької жменьки гравців, якими можна маніпулювати фінансовими або силовими методами. Але навіть збільшивши розмір біткоїна не досягається мета збільшення пропускної здатності мережі, вона буде менше ніж у MasterCard, Visa або Swift. які проводять десятки тисяч операцій у секунду.
Але Гевін Андресен не приймає нічиїх аргументів і з тупою переконаністю продовжує просувати свою ідею фікс, висуваючи ультиматум з погрозою переходу на більш правильний форк - Bitcoin-XT. І ця позиція в савокупности з галасом навколо питання схожа на піар-акцію спрямовану на просування Bitcoin-XT з простим людським бажанням погріти руки на новому форку і збільшити галас навколо нього, що непогано позначиться на курсі нової криптовалюти.