вівторок, 30 червня 2015 р.

Що таке сайдчейни




Біткоїн цікавий одночасно з двох боків. З одного, він породжує навколо себе стільки протиріч, що за деякими так чи інакше пов'язаних з ним подій цілком можна писати книги або знімати фільми. З іншого, це така технологія, у вивчення якої можна йти з головою, знаходячи все нові і нові її застосування і створюючи зовсім несподівані розробки на її основі.
Якщо раптом якимось дивом є ті, хто не в курсі, ланцюжок блоків (або блокчейн) - це p2p-система розподіленого реєстру, що працює на криптографиному принципі доказу  правильності роботи, завдяки якій існує і функціонує біткоїн як валюта. Але біткоїни - це лише перше і далеко не єдине застосування цієї технології.
Для більшості біткоїни поки залишаються чимось незрозумілим і навіть містичним, багато хто взагалі не сприймає його серйозно. Але з іншого боку, серед шанувальників криптовалюти є багато тих, кому біткоїн здається вже не те що чимось само собою зрозумілим, а мало навіть  нудним і застарілим. Саме такі люди беруть участь в розширенні можливостей біткоїну або чекають цього від розробників.
Розподільча майнінгова мережа біткоїну виконує квадрильйони обчислень в секунду, щоб підтримувати надійність і працездатність блокчейна. У той же час блокчейни багатьох інших криптовалют не можуть похвалитися таким рівнем захисту, але, з іншого боку, в них набагато швидше можуть бути реалізовані якісь інновації. Сайдчейни (дослівно «бічні ланцюги») - це інноваційна технологія, над якою працює компанія Blockstream. І вони поєднують в собі і те, й інше: можливість створювати нові блокчейни, «прикріплені» до біткоїну так, щоб транзакції могли відбуватися між ними, і при цьому майнери біткоїну могли також підтримувати надійність цих транзакцій через об'єднаний майнінг.
Творці концепції сайдчейнів в майбутньому бачать широку глобальну мережу безлічі сплетених між собою блокчейнів, у кожного з яких буде свій протокол, правила і набір функцій, але всі вони будуть прив'язані до біткоїна і захищені його майнінг-мережею (це не зовсім коректна аналогія, але все ж це приблизно як звичайні гроші були колись прив'язані до золота і забезпечені їм). Сайдчейни також можуть використовуватися для моделювання змін, що розглядаються для базового блокчейна біткоїна. Тут, правда, є одна заковика: це може зажадати незначних модифікацій існуючого протоколу біткоїну.
Починаючи з недавнього часу сайдчейни - вже не просто концепція. 8 червня Blockstream опублікували реліз першої альфа-версії свого софта. Їх ПЗ, являє собою набір функцій для блокчейна, які виходять далеко за межі ланцюжка блоків біткоъна.
Blockstream також випустили «альфа-сайдчейн», який вже підтримує всі ці функції, крім останньої, прив'язаний до так званого «тестнету» (випробувальної мережі) біткоїна, який використовується розробниками для випробувань софта замість реального протоколу біткоїну. Поки без змін протоколу біткоїна, заради забезпечення криптографічного захисту транзакцій між біткоїнами і сайдчейнами, вони співпрацюють з кількома зовнішніми організаціями, щоб проводити і підтверджувати такі переклади. Коли (і якщо) будуть внесені зміни в протокол, прив'язані сайдчейни стануть такими ж децентралізованими, як і сам біткоіни.