пʼятницю, 26 червня 2015 р.

Сувора іронія біткоїн-кризи



Біткоїну весь час загрожує якась криза. Вона може виникнути, наприклад, завдяки успішній атаці типу відмова-в-обслуговуванні (DoS, відмова від обслуговування). Або біткоїн можуть визнати нелегальним. А може бути, він буде витіснений іншою, більш кращою технологією.

Однак, до ще зовсім недавнього часу, ніхто не міг і припустити, що біткоїн може зіткнутися з кризою, на порозі якої він раптом раптово опинився - бути підірваним розробником, який  виявився шахраєм, що використовуючим свій політичний авторитет, щоб схилити співтовариство до думки, що невелика майбутня проблема стане справжньою загрозою, і змусити прийняти своє рішення цієї проблеми, штовхаючи всю біткоїнсистему до  справжньої катастрофи.

Такого сценарію можна було б зовсім уникнути. Насувається проблема, через яку і виникла вся ця метушня, якась кількість розробників виступили категорично проти запропонованого рішення. Суспільне усвідомлення кризи, що насувається і роздуми про те, що хард-форк - це добре рішення, виявилося всього лише наслідком піар-ходу, якому, втім, мало хто намагався опонувати. Глибоко технічні теми повинні спочатку обговорюватися по суті де-небудь на відповідних форумах, і як тільки розумне рішення буде знайдено, тоді його вже можна представити громадськості.

У своїй сутності біткоїн - це розподілена база даних. Деякі інноваційні технічні ідеї начебто майнінг і блокчейн роблять його набагато більш розподіленим і набагато більш безпечним, ніж інші, створені перші бази даних. Основа безпеки біткоїнів в тому, що кожен вузол може відстежувати все, що відбувається, самостійно, не використовуючи нічого, крім блокчейна, власної обчислювальної потужності, і досить точних годинників. Спроба вбудувати в ланцюжок блоків некоректні дані розцінюються як атака і такі дані відхиляються іншими вузлами і не потрапляють в ланцюжок блоків. Звичайно, це не означає, що біткоїн залишиться монолітним не розширюваним. У вузлів є можливість передавати порції довільних даних в рамках протоколу, однак навіть малі порушення (особливо малі порушення!) Ідентифікуються як атака, яка повинна бути пригнічена.

Саме тому розробка протоколу біткоїнів повинна вестися з особливою обережністю. Будь-яка масово поширена зміна, що народжує навіть крихітну несумісність має всі шанси породити в результаті дві розділені і несумісні валюти. Всі учасники системи повинні будуть адаптуватися до нової реальності. Біржі та обмінники будуть змушені торгувати їх як дві окремі валюти. Гаманці повинні будуть попереджати своїх користувачів, що всі їхні старі монети тепер будуть розділені на 2 частини і будуть використовуватися окремо, що істотно ускладнить використання протоколу і обмеже користувальницький інтерфейс. Майнери  повинні будуть визначитися, який із двох форків видобувати. Раптово дві валюти виявляться абсолютно розділені і залишаться лише мирно співіснувати один з одним. Але хаос між ними буде лише розростатися, оскільки існуючі протоколи виявляться нездатними обслуговувати ринок. Біржі визначають єдину ціну. Гаманці повідомляють тільки один раз про те, чи була здійснена транзакція. І самі по собі транзакції ніяк не зможуть бути віднесені до одного чи іншого форку. Серед усього цього хаосу, впевненість у біткоїнах як у стабільному активі буде підірвана, і вартість обох форків швидше за все впаде.

Все, що насправді має статися "найближчим часом, як можна швидше!" - Це нічого. Не повинно бути ніякого збільшення розміру блоку. Не повинно бути спроб утримати вартість транзакцій від ринкового регулювання. Обмеження розміру блоку - це відмінна річ. Реальна ціна транзакцій стане відмінною річчю. Будь-які зміни граничного розміру блоку болісно позначаться на обох, створять ризик серйозної катастрофи, і підірвуть впевненість у біткоїнах, як у надійної платіжної системі. Найкраще, що може зробити кожен, хто залучений в біткоїн-індустрію - це просто ігнорувати запропоновані зміни, а розробникам біткоїн-технологій  включитися у створення правильного технічного рішення замість того, щоб ліпити заплатки.

Поточні пропозиції збільшення розміру блоку нерозумні, не потрібні і потенційно катастрофічні. Можливо,  це не гра. На кону реальні гроші і реальний бізнес, і люди, які можливо постраджають в результаті того, що сталося, повинні знати, що відбувається.