четвер, 9 липня 2015 р.

Хмарний майнінг біткоїну сьогодні

Наскільки прибутковим є хмарний майнінг - питання складне, і розбіжностей в співтоваристві він викликає не менш, аніж ідея зміни розміру блоку.

Для тих, хто не в курсі, пояснимо: хмарний видобуток біткоїнів здійснюється на віддалених серверах в загальному пулі, що належать компанії, яка і надає такі послуги. Звучить дуже привабливо, але і тут не обійдеться без ложки дьогтю.

Новоявлені компанії роблять виплати раннім інвесторам за рахунок нових учасників і незабаром зникають з усіма користувацькими засобами, накладаючи чорний відбиток на всю галузь. Інвестиції в самостійний майнінг є ризикованими самі по собі, уявіть, наскільки ускладнюється ситуація при необхідності довірити особисті кошти третій стороні.
Інший аспект важливий - висока волатильність біткойнов, яка робить будь-які спроби прогнозування прибутковості від майнінгу практично марними або не спрогнозованними.
CoinTelegraph спробував розібратися в питанні, поговоривши людьми які знають про роботу в цій галузі: технічним директором Cryptsy Маршалом Лонгом і Алексом Громовим з Hashflare. Ось як Лонг відзначає переваги хмарної видобутку перед звичайним майнінгом:
Реальність така: багато великих майнерів, включаючи і Mintsy FinalHash, важко працюють для того, щоб отримати дешеву електрику. Тарифи на електроенергію для нас можуть бути дуже низькими, до $ 0,02 / кВтг, при середній ціні в США $ 0.08 / кВтг. Справа в тому, що наші фірми можуть використовувати капітал для того, щоб переконати енергетичні компанії в доцільності надання таких знижок, це дозволяє істотно збільшити прибуток клієнтів.
Громов зазначає ще один важливий плюс - ціну:
У разі купівлі апаратури користувач істотно обмежені у виборі. Припустимо, найдешевшим в даний момент є майнер на 1 TH / с. Незважаючи на те, що ціна на обладнання за останні роки знизилася, такий варіант підійде далеко не всім, особливо людям, які тільки починають своє знайомство з біткоїном.
У разі цього, набагато простіше буде скористатися послугами хмарного майнінгу, де вартість базового пакету на 10 GH / с становить менше 5 доларів.
Але немає жодних сумнівів, хмарна  галузь переживає не кращі дні.
Після невдалого досвіду в минулому багато користувачів втратили віру в реальність чесного видобутку в хмарі, а тому всі нові проекти у сфері зустрічають з великою часткою скептицизму.
Але це може виявитися гарною можливістю для підприємців, які бажають залатати дірки в застарілій бізнес-моделі хмарного майнінгу. Компанії не повинні відставати від споживчої бази, вони повинні ставати більш відкритими і прозорими - бо це реалії часу.
Для захисту клієнтів, які бояться вкладати дуже великі суми в хмарну здобич, Mintsy дозволяє користувачам купувати і продавати майнінг-контракти через торгівельний веб-майданчик. На думку Лонга, від розширення можливостей клієнтської бази та застосування нових технологій виграють усі:
Заповзятливий провайдер послуг хмарного майнінгу не тільки заслуговує лояльність клієнтів, але й набуває динаміку, необхідну для ефективної роботи.
У Hashflare.io стверджують, що відрізнити аферистів від чесних провайдерів зовсім нескладно.
Якщо провести аналогію між останніми компаніями, які обдурили своїх користувачів, легко помітити спільні ознаки: невеликий термін присутності на ринку і твердження про небувало високої рентабельності - 200...400% на рік".
Це просто реклама, і вона має мало спільного з реальним майнінгом. Тому проблем легко уникнути, якщо інвестувати в компанії, які самі є виробниками обладнання, на якому здійснюється майнінг, наприклад, HashCoins для HashFlare, AntMiner для Hashnest, або KnC для  KNC Cloud.
Керівництво Mintsy бачить цю по-іншому проблему, пропонуючи концепцію "хешрейта через докази" (proof-of-hashrate), завдяки якій користувачі за допомогою блокчейна можуть переконатися, що компанія дійсно володіє заявленим хешрейтом, використовує всі резерви потужності і не продає хеши по другому разу.
Перевірка провайдерів хмарного майнінгу на легальність, а також їх регулювання - велика проблема, а інвестиції у цю сферу як і раніше залишаються дуже ризикованими. І хоча для чесних майнінг-компаній  настали не найпростіші часи, буде цікаво подивитися на те, як здорова конкуренція стане головною рушійною силою для розвитку видобутку цифрової валюти.