понеділок, 30 травня 2016 р.

Курс біткоїну


За минулі вихідні курс криптовалюти біткоїну різко виріс, це показують дані аналітичної компанії CoinDesk, яка вираховує ціновий індекс біткоїну. Зараз вартість біткоїна знаходиться на найвищому рівні з літа 2014 року.
У понеділок з ранку криптовалюта коштувала близько 534,3 долара, при цьому в неділю її курс піднімався до 544 долара.
Ці дані підтверджують і інші агрегатори віртуальних бірж, де продаються біткоіни.
Різке зростання курсу біткоїна почався в суботу: тоді валюта подорожчала майже на 11% з 473,5 до 525,4 долара долара. До цього курс валюти був відносно стабільним протягом кількох місяців.
Фактично ринкова вартість  біткоїнів що перебувають в обігу перевищує 8 млрд доларів.
Поки експерти розходяться в думці про те, з чим пов'язаний бурхливий ріст курсу. В одній з мережі по торгівлі біткоїном Whaleclub CoinDesk повідомили, що фундаментальних причин для зростання цін немає. У компанії це пов'язують зі спекуляціями і входом на ринок нових гравців, охочих заробити.
Зокрема, аналітики повідомляють про інтерес до криптовалюти з боку китайських покупців. Наприклад, фінансовий блог ZeroHedge пояснює, що в Китаї вводяться обмеження на рух капіталу, це вже призвело до зростання попиту на золото. Але вивозити золото досить складно, тому китайці почали скуповувати біткоїни, незважаючи на різні обмеження на їх рух в країні. Вони стають особливо привабливими для інвестицій на тлі девальвації юаня.
В цілому багато експертів відзначають, що біткоїни стають  дедалі більше жаданішими уваги з боку інвесторів на тлі жорсткості банківського регулювання, боротьби з лазівками в податковому законодавстві та запровадження обмежень на рух капіталів.
Нагадуємо - біткоїни є віртуальною валютою, випуск якої не регулюється жодним світовим центробанком.
Російські центробанк і міністерство фінансів, як і регулюють заклади інших країн, неодноразово заявляли про ризики ходіння біткоїну. Мінфін Росії намагався заборонити біткоіни, але ця пропозиція не отримала підтримки.
Біткоїни використовуються в тіньовій економіці, наприклад, для торгівлі наркотиками та іншими забороненими для вільного поширення товарами. До речі - на початку травня австралієць Крейг Райт публічно визнав себе творцем криптовалюта, яка почала циркулювати в 2009 році.