понеділок, 20 липня 2015 р.

Цінність за бікмаком


Російська валюта свідомо недооцінена більш аніж на 60%, показали розрахунки експертів журналу The Economist, що склали черговий щорічний індекс бігмака.
Курс рубля надмірно занижений, це випливає з опублікованої журналом The Economist оновленої версії індексу бігмака. За розрахунками експертів журналу, рубль коштує зараз на 60,7% менше, ніж мав би. Офіційний курс долара ЦБ РФ встановлений в п'ятницю на рівні 56,84 руб., Однак, судячи з індексом бігмака, насправді за один долар повинні давати мало не втричі менше, а саме 22,34 руб.
В основі індексу бігмака лежить ідея, згідно з якою однакові товари в різних країнах мають коштувати однаково, а якщо цього не відбувається, значить, з курсом валюти щось не так. Для зручності розрахунків був обраний бургер, який практично однаковий в будь-якій країні світу.
За даними The Economist, бігмак в США коштує $ 4,79, у той час як в Росії тільки $ 1,88 - з розрахунку ціни бургера в 107 руб. Виходить, що за однакову кількість доларів в Росії бігмаків можна купити більше, ніж у США, а це означає, що рубль недооцінений. За підрахунками експертів, щоб зрівняти ціну на бігмаки, долар повинен коштувати лише 22,34 руб.
Найбільш недооціненою валютою світу експерти The Economist назвали венесуельський болівар. Якщо в США бігмак коштує $ 4,79, то в Венесуелі в перерахунку в долари за офіційним курсом його ціна становить $ 0,67. Отже, болівар недооцінений на 86% і за долар їх повинні давати не 197, а лише 27,5.
Українська гривня, судячи за індексом бігмаку, стоїть на дві третини менше, ніж повинна. За розрахунками The Economist, долар повинен коштувати не 22 гривні, а всього 7 гривень.
До країн, валюти яких недооцінені на 50% і більше, експерти The Economist віднесли також Індію, Малайзію, ПАР, Єгипет та Індонезію.
Найбільш переоцінена валюта світу - швейцарський франк, курс якого згідно з індексом бігмака, завищений на 42,4%. Крім того, надмірно (на 17,9%) завищеними названо курс норвезької крони. Більш-менш збігаються з курсом бігмака (відхилення не більше 10%) офіційні курси шведської та датської крон, канадського долара, ізраїльського шекеля і британського фунта.
Раніше в п'ятницю стало відомо, що агентство Morgan Stanley випустило прогноз, згідно з яким вже в третьому кварталі 2015 курс долара підніметься вище 60 руб.
У ході валютних торгів на Московській біржі в п'ятницю курс долара піднімався вище 57 руб., Курс євро - вище 62 руб.