понеділок, 13 липня 2015 р.

Біткоїн атакують


Почалася друга за тиждень хвиля атаки на біткоїн-систему. Робота пірингової платіжної системи дуже ускладнена через велику кількість транзакцій, що містять в собі мінімальні суми.
Нова хвиля атаки за приблизними оцінками в 10 разів перевершує по навантаженню на мережу попередню, яка почалася ще у вівторок 7 липня. Причиною ускладнення роботи системи - спам мікротранзакції (пил) розміром в 0,00001 ВТС . Першу хвилю пилу сумарною вартістю в 3 ВТС майже цілком вичистив з системи китайський пул F2Pool, обробивши найбільшу в історії біткоїн ланцюг транзакцій розміром в один блок.
Як повідомляє Motherboard, вартість атаки вже склала 30 ВТС і продовжує зростати. На момент публікації атака не припинена. Багато майнерів звернули увагу, що час обробки транзакцій збільшилася з 10 хвилин до 14 годин. Один з адресів, використаних як об'єкт атаки - гаманець порталу Wikileaks.
Зловмисники легко можуть збільшити навантаження на мережу, додавши винагороду за обробку пилу. Винагорода підвищить пріоритет транзакції, і велика частина пірингової мережі буде зайнята обробкою спаму, у той час як звичайні платежі будуть очікувати своєї черги довгий час.
Раніше, 6 липня в системі біткоїну стався збій, який обійшовся майнерам в 50000$  і підвищив кількість підтверджень для кожної транзакції. В результаті збою частина недійсних блоків була деякими вузлами некоректно оброблена і прийнята в якості дійсних. Повідомлення про це було опубліковано на bitcoin.org. Це, в чергу свою, створює додаткове навантаження на мережу, оскільки кожна транзакція пилу теж обробляється довше звичайного. Про те, хто стоїть за атакою, на поточний момент нічого невідомо.