пʼятницю, 21 серпня 2015 р.

Люди та криптовалюта


Основна перешкода для біткоїнів на шляху до масового визнання полягає не в недоліках самої технології, а в людському невігластві і нерозумінні істинної природи грошей. Щоб гідно оцінити всі переваги біткщїнів, необхідно спочатку зрозуміти, як влаштована фінансова система в цілому, і, певною мірою, вивчити історію грошей і банківської системи.
 Невігластво завжди боїться змін. Люди занадто дурні, щоб оцінити біткоїн прямо зараз. Думка суспільства про те, звідки беруться гроші - ось основна проблема.
Звичайно, подібне твердження звучить нечемно і більше схоже на початок невдалого жарту, але в цьому жарті є частка правди: люди не розуміють переваг децентралізованої, пірингової, фінансової системи без посередників, бо не вловлюють внутрішніх недоліків існуючої фінансової системи, і більше того, не розуміють, звідки взагалі беруться гроші.
Екосистема біткоїнів все ще проживає дитячі роки і її часто  ​​критикують. Наприклад, часто можна почути, що софт біткоїнів зроблений поспішно, незручний в експлуатації і «моя бабуся цього не зрозуміє». До того ж, досі потрібно взяти не один бар'єр, щоб, врешті-решт, придбати біткоїн, вже не кажучи про медійний образ біткоїна, у зв'язку з яким він асоціюється тільки з чорним ринком, наркотиками і «нелегальною діяльністю».
Інакше кажучи, якщо ви не ексцентричний інвестор або технічно-підкований тінейджер, а середньостатистичний громадянин розвиненої держави, що має в арсеналі масу перевірених способів розплатитися кредиткою, то ваші мотиви використовувати біткоїн, швидше за все, зведуться до нуля.
Звідки беруться гроші?
Якщо задавати людям подібне питання, більшість опитуваних, швидше за все, відтворить своє абстрактне уявлення про те, як уряд чи Центробанк друкує готівку, абсолютно не уявляючи собі ролі приватних, комерційних банків. На ділі ж, близько 97% всіх грошей створюється банками, за допомогою часткового банківського резервування.
Більше того, подібне невігластво властиво не тільки простим громадянам. Наприклад, за результатами опитування членів Британського парламенту, ініційованого центром Positive Money, близько 71% парламентаріїв не уявляють, звідки беруться гроші.
Члени Парламенту не мають жодного шансу розібратися в причинах появи і колапсу біржових бульбашок без знання цих елементарних фактів про походження грошей, - стверджує Бен Дісон, Засновник Positive Money. Фінансова криза була спровокована банками, які випустили занадто багато грошей і вони роздавали позики направо і наліво. Тепер ми ризикуємо повторити ті ж помилки.

Понад те, більшість людей не розуміє, що інфляція - це прихований податок, через який вони змушені постійно працювати і швидко витрачати зароблене, поки їх готівка не втратила своєї купівельної спроможності. Скориставшись точним калькулятором інфляції, можна підрахувати, що, наприклад, в 1913 1 долар США володів тією ж купівельною здатністю, якою сьогодні володіють 24 долара.
Так, за останні 102 роки інфляція склала кричущі 2310,5%! Іншими словами, долар втратив більше 98% своєї вартості з 1913го, року, коли був створений Федеральний Резерв.
Якщо не знати всього вищезазначеного, будь-які доводи на користь біткоїнів, включаючи такі властивості, як децентралізованність, пирингові платежі, відкритий вихідний код, можливість керувати власними рахунками і ключами, будуть пролітати повз вуха.
Щоб зрозуміти, чим децентралізована валюта краще, спочатку потрібно розібратися, в чому полягають недоліки традиційних валют. Те ж саме можна сказати і про перевагу управління особистими ключами, замість того, щоб надавати всі свої особисті дані банку, звідки вони цілком можуть бути викрадені хакерами.
Тим часом, PayPal, MasterCard, Visa та інші традиційні компанії вже активно використовують онлайн-транзакції, прагнучи першими захопити шматок надзвичайно привабливої ​​ринку інтернет-платежів.

Незважаючи на те, що біткойн-транзакції швидше і дешевше, кілька відсотків, зекономлених на комісії, не здатні спонукати рядових користувачів позбутися непотрібних посередників, які, до того ж часто підсолоджують невигідні угоди бонусними балами і накопичувальними знижками.
"Фіат" або "фіатна валюта" означає гроші, випущені за указом уряду. Таким чином, долар США не забезпечений нічим (починаючи, як мінімум з 1973 року), крім віри натовпу, підкріпленої атаками американських безпілотників. Чому ж біснуються критики, називають біткоїн - злом, і заявляють, що він не має внутрішньої вартості? З тієї ж причини, з якої більшість людей вважає, що гроші друкує уряд: невігластво і страх перед усім невідомим.
Якщо хто-небудь стане стверджувати, що біткоїн - це просто пшик, і не може бути грошима, оскільки не має реальної історії звернення в якості цінного ресурсу, не має значення, чи є мовець новачком у світі криптовалюти або освіченим фінансистом, слід позначити такі пункти:
- біткоїн - не просто валюта, але розрахункова одиниця в рамках інноваційної платіжної системи;
- ця платіжна система і біткоїн, знайшли свою ринкову вартість в процесі реального функціонування в ринковому середовищі.
В економічній реальності, де банки є системоутворюючим елементом, цикли складаються з бумів і спадів, інфляція скаче галопом, де постійно надуваються і лопаються біржові бульбашки, переваги біткоїнів очевидні без слів для тих, хто зрозумів, як влаштована централізована монетарна система.

Немає коментарів: