четвер, 13 серпня 2015 р.

Біткоїн чи інше



Ви думаєте, що ваші гроші в банку, акції або облігації у повній небезпеці? Як би не так.
Скажімо по простому: зберігання матеріальних цінностей в традиційних фінансових інститутах не гарантує  їх доступність саме для Вас у майбутньому. Уряд і банки за своїм бажанням можуть заморозити або заарештувати ваші кошти. Якщо уряд вирішить забрати у Вас доступ до ваших власних засобів, просити допомоги буде ні в кого - багатство Вашої родини просто випариться. Крім того, в традиційних валютах в урядів є одноосібний контроль над грошовою масою, і емітуючи все більшу кількість грошей, вони фактично девальвують Ваші валютні накопичення. Нинішня система спирається на довіру - довіра  уряду і фінансовим інститутам, надія на те, що вони будуть діяти відповідально, захищаючи Вашу купівельну спроможність. У більшій частині розвиненого світу, громадяни в переважній більшості вірять, що уряд діє в їх інтересах. Однак, у тих місцях, де довіра підірвана, вся система зазнає невдачі.
Люди в усьому світі стикаються з конфіскацією активів, девальвацією валют та іншими примхами фінансових верхівок і урядів. І постраждалі від цього свавілля люди зовсім не є злочинцями. Просто місцевому уряду вигідна така ситуація. Біткоїн ж у цій ситуації є ключовим інструментом. Він дозволяє переміщати і безпечно зберігати гроші поза урядового контролю, усуваючи можливість державного втручання. Коли уряд вже не служить своєму народові, а громадяни більше не можуть розраховувати на позитивні зрушення в урядових колах, подібне рішення стає єдиним реальним шансом на для позитивних змін. Біткоїн є технологічним способом вирішення проблеми втрати довіри влади.
Це зовсім не утопічне уявлення про можливе майбутнє. Події розгортаються по всьому світі прямо на наших очах сьогодні. Контроль за фінансами є вирішальним інструментом тих, хто перебуває при владі. Цей же інструмент використовується ними щоб зберегти владу над суспільством. Привілейована меншість продовжує нарощувати своє багатство за рахунок слабших, використовуючи несправедливість всієї системи собі на користь. Як часто говорять про казино: заклад завжди у виграші.

Приклади з реального світу

Греція

Всі накопичення греків, які вони довірили на зберігання традиційним фінансовим інститутам, в останні кілька тижнів були повністю недоступні, а терміни повернення доступу до цих коштів раніше залишаються неясними. Події, що розгорнулися в Греції протягом останніх кількох місяців, показали світу яке справжнє значення справжнього володіння багатством. Багатство збережене в традиційній фінансовій системі по суті своїй є лише борговими розписками, які уряд вашої країни може перестати визнавати в будь-який момент. У розпал економічної кризи, грецький уряд закрив всі банки в країні і встановив ліміт на зняття готівки з банкоматів сумою 60 євро в день. Все тому, що більшість банків у розвинутих країнах світу працюють за системою часткового банківського резервування, при якій у них фізично є набагато менше грошей, ніж відображено на балансах.
Коли клієнти піддаються паніці і одночасно намагаються зняти свої кошти з рахунків, банк не має достатньо грошей в наявності, щоб задовольнити весь цей попит. І так йдуть справи практично в будь-якого банку в будь-якій  країні. При цьому, якщо раптом населення в паніці хоче вилучити готівку з банків, країни контролюючі обсяг грошової маси власної валюти, можуть просто емітувати більшу кількість грошей, таким чином виручивши свої банки (як це зробила Америка в пост-кризовий період 2008 року). З іншого боку, Греція без дозволу ЄЦБ не може нарощувати грошову масу, і тому уряду довелося закрити банки в країні, перш ніж в них закінчилися гроші. Такі дії повністю відрізали рядових греків від міжнародної торгівлі і їх власних заощаджень. Уявіть собі, що все багатство, яке створювалося вашою родиною, можливо навіть протягом поколінь напруженої роботи, було повністю втрачено. Ви можете довіряти такій системі?


Китай

Китайський фондовий ринок останні три місяці постійно падав. Намагаючись зупинити це падіння, китайський уряд запровадив два суперечливих заходи. Перше, що вони застосували - це призупинення торгів з тими акціями, які суттєво впали. Часом окремі компанії і самі можуть призупинити торгівлю, а часом це робиться безпосередньо урядом, бувають також випадки, коли урядовим мандатом встановлюється 10% ліміт на падіння і торги автоматично зупиняються як його досягненно. Так, ви не помилилися: якщо китайський фондовий ринок падає на 10%, торгівля буде автоматично зупинена до наступного дня. Наприклад, 7 липня цього року трапилася масована розпродаж акцій китайських компаній, внаслідок чого на 40% акцій всіх китайських компаній торги були припинені.
Друге урядове нововведення торкнулося власників і керівників компаній. Тим з них, хто володіє більш ніж 5% акцій компанії, протягом наступних шести місяців заборонено продавати ці акції. Варто відзначити, що подібна міра є першою в своєму роді, і китайський уряд в кінцевому підсумку може продовжити шестимісячний строк на скільки йому заманеться.
Результатом цих дій з боку китайського уряду стало те, що китайський фондовий ринок перестав бути ефективним механізмом збереження багатства. Китайським інвесторам стало набагато важче продати свої акції, щоб на виручені гроші купити товари в реальному секторі. Китайці, які вклали значні кошти у фондовий ринок, в даний час виявили себе в ситуації, коли вони фактично відрізані від більшої частини свого багатства. Як ви можете довіряти такій системі?

Кіпр



У 2013 році громадяни Кіпру випробували на собі першу в світі великомасштабну банківську конфіскацію. Тоді деякий відсоток коштів вкладників проблемних банків був просто конфіскований, щоб врятувати ці банки від банкрутства. Економіст описав подію наступним чином:
Умови європейських кредиторів включали в себе не тільки звичайні вимоги до економії та проведення реформ, але й абсолютно нову вимогу для банків - конфіскацію не застрахованих коштів вкладників для покриття збитків банку. Досвід цього маленького острова тягне за собою великі наслідки; та програма порятунку від кредиторів показує, як в Європі будуть вирішуватися майбутні банківські кризи.
Простіше кажучи, "старі" програми виходу з кризи використовували кошти платників податків, щоб врятувати банк, а "нові" використовують засоби банківських вкладників. Обидва методи досить суперечливі, але останній створює особливо небезпечний прецедент. Можливість конфіскації банківських вкладів в майбутньому, знижує впевненість у всіх депозитах, що зберігаються в банках. Люди, які збирали свої багатства, працюючи в поті чола, зовсім не винні у банкрутстві банків. Однак, їх заощадження, без якого-то не було попиту були використані для порятунку банків. Як ви можете довіряти такій системі?

Франція

У березні цього року, у Франції на грошові потоки були накладені нові обмеження.
Починаючи з вересня, французькі громадяни не зможуть:
здійснювати покупку за готівку на суму понад 1000 євро;
знімати більш ніж 10 000 євро на місяць без дозволу уряду (банк зобов'язаний повідомляти про таку операцію в наглядові органи, зарахувавши її до відмивання грошей);
конвертувати більш ніж 1000 євро в іншу валюту або назад без ідентифікації особи
Французький уряд стверджує, що ці кроки спрямовані на боротьбу з фінансуванням тероризму, і вони дуже нагадують обмеження, накладені на користування готівкою в Італії в кінці 2011 року. Однак тоді, ці заходи реалізовувалися під прикриттям боротьби з ухиленням від сплати податків. Взагалі, готівкові гроші набагато важче контролювати, ніж кошти  які зберігаються в традиційних фінансових інститутах, та які також накопичують багато додаткової інформації про власників цих засобів. Незалежно від заявлених причин, кінцевий результат один і той же: уряд хоче контролювати і відслідковувати багатства своїх громадян. Як ви можете довіряти такій системі?

Америка

Конфіскація цивільних активів передбачена правовою системою Сполучених Штатів, що дозволяє поліції відчужувати власність, якщо вона вважатиме громадянина причетним до злочину. У 2013 році, поліція штату Айова за безпідставним звинуваченням зупинила автомобіль з двома гравцями в покер, які проїжджали через їх штат. Поліцейський заявив, що зупинив їх через те, що вони не включили покажчик повороту, обганяючи інший транспортний засіб. Однак, автомобільний відеореєстратор ясно показав, що вони це зробили. Поліцейські почали обшукувати їх автомобіль і знайшли $ 100 тис готівкою, які пара виграла в покерному турнірі, що пройшов в сусідньому штаті. Вони також виявили сліди марихуани в багажнику. Поліція конфіскувала готівку, заявивши, що носіння з собою настільки великих сум є доказом злочинної діяльності.
Суть проблеми полягає в тому, що поліцейські відділи отримують 100% коштів, які вони конфіскували у громадян, а отже вони зацікавлені в конфіскації крадіжці якомога більших сум. Загальною тактикою силових структур штату Айова є зупинка осіб з номерами інших штатів. Такі люди, як правило, мають при собі відносно великі суми готівки і, малоймовірно, що потім вони будуть їздити до Айови для того, щоб відстоювати свої права в суді. Це ідеальні цілі для санкціонованого владою дорожнього розбою. Між 2011 і 2013 роками в штаті Айова поліцейські вилучили близько $ 7 млн ​​готівкою від автомобілістів.
Конфіскація цивільних активів не єдина проблема американської фінансової системи. Як вже говорилося раніше відносно кризи Греції, Америка одноосібно контролює свою грошову масу. Це дозволяє створювати нескінченну кількість доларів, і з кожним новим створеним доларом, ті долари, які лежать у вас в кишені стають все менш цінними. Цей процес називають монетарною інфляцією.
Простий приклад: Уявіть собі, що існувало б всього 10 доларів, один з яких був би вашим. Ваш долар став би коштувати менше, якби було створено два додаткових долара, в результаті чого їх загальна кількість дорівнювала б уже 12. Раніше ви володіли б 10-й частиною загальної вартості економіки, а тепер 12-й.
З моменту кризи 2008 року, це стало національною проблемою США: той, хто зберігає готівку у себе або в банку, в результаті втратив значну кількість купівельної спроможності (і багатства). Крім того, оскільки багатство збережене в акціях і нерухомості не піддається впливу цього процесу, а більш забезпечені особи, швидше за все, будуть інвестувати саме в такі активи, нижчий і середній класи втратили найбільше. Як ви можете довіряти такій системі?