пʼятницю, 3 липня 2015 р.

Знов опитування за біткоїн от Goldman Sachs


На тлі подій в Греції пройшла ще одна новина, яка не отримала належної уваги, хоча повинна була б. Банк Goldman Sachs опублікував результати опитування на предмет фінансових звичок і тенденцій у так званого «Покоління-Y» або Мілленіалов. Як і слід було очікувати, акцент був зроблений на структурі витрат та інвестиційних стратегіях молодого покоління, тобто на традиційних напрямах банку, за якими він здійснює свою діяльність на Уолл стріт. Інтерес для біткоіни-спільноти в цьому опитуванні полягає в тому, що він включав кілька питань про криптовалюта і про біткоіни зокрема. Звичайно, багато біткоіни-ЗМІ висвітлили сам факт результатів опитування, але те, як вони це робили, мені здалося дивним.

Згідно з опитуванням, 51% респондентів взагалі ніколи не користувалися біткоїном і більше того, вони не мають наміру робити це і в майбутньому, в противагу знаходяться 22%, які відзначили, що користувалися біткоїнами і будуть користуватися і в майбутньому, і ще 22% зазначили, що поки не користувалися криптовалютою, але їм це було б цікаво. 5% сказали, що користувалися криптовалютою, але більше цього робити не мають наміру.

 Той факт, що майже половина з покоління, народженого в період з 1980 по 2000 роки, знають і готові використовувати цю революційну технологію, повинен бути досить мотивуючим для прихильників криптовалюти і одночасно бути якимсь попередженням тим, хто може втратити свій шматок, якщо визнання біткоїну продовжить наростати.

Справа в тому, що за межами певних вузьких фінансових і технічних кіл і випадкових статей в «великих» ЗМІ, ніхто не займається просуванням біткоїна в маси. Ми не бачимо його реклами на ТБ або в газетах. Більшість людей чули про біткоїни за інформацією що до коротких повідомлень по телевізору,  а ті, хто експериментував з криптовалютою, ділилися інформацією на форумах. З урахуванням усього цього, 44% інформованості навіть серед цільової аудиторії - це дуже вражаючий показник.

Ще більш показовим є те, що Goldman в принципі включили в дослідження питання про біткоїни. Хоча, це вже якраз мало здивує тих, хто стежить за новинами світу криптовалюти. Вже всім і так відомо, що Уолл-Стріт все більше звертає увагу на децентралізовану систему платежів і починає все глибше вивчати це питання. Багато користувачив обережно вітають їх інтерес, в той час як інші, навпаки, вбачають у цьому загрозу самій ідеї.

У будь-якому випадку, незалежно від мотивів, сам факт включення питань про біткоїни в опитувальний перелік від Goldman Sachs, говорить про те, що банк вже безпосередньо асоціює  з потенційними користувачами криптовалюту та біткоїни. У цьому звіті, ми бачимо, що не просто половина опитаних були обізнані про біткоїни, а вони були, по суті, його прихильниками, що дійсно являє собою позитивний сигнал для майбутнього цифрових валют.